זה קורה לא מעט ולאנשים מכל שכבות האוכלוסיה – פתיחת תיק הוצל"פ בטעות. טעות ברישום או בתהליך גבייה, שגיאת מערכת או חוסר תשומת לב… תהיה הסיבה אשר תהיה, אם נפתח נגדכם תיק בטעות אתם ככל הנראה תמצאו את עצמכם עם כאב ראש גדול.

הליך ההוצאה לפועל מלווה באמצעים רבי עוצמה הפוגעים בנכסיו החיוניים ביותר של אדם (חשבון בנק, בית או רכב). מלבד הנזק הכספי, זהו כתם שדבק באדם וגורם לנזק כלכלי, חברתי ונפשי עצום. בזמן שעובר עד לסגירת התיק האזרח ייאלץ להשקיע זמן וכסף רב, ולקחת בחשבון שטחנות הצדק טוחנות לאט.

במקרים רבים הטעות נובעת מטעות אנוש, בדר"כ טעות הקלדה של מס' תיק או תעודת זהות. מספיקה השמטה אחת של ספרה או הקלדת ספרה לא נכונה, והתיק משוייך לאזרח אחר שכלל אינו קשור למקרה הנדון.

writing question mark

אז מה אפשר לעשות?

ראשית, יש להיות עירניים ולשים לב לסימנים מוקדמים, כגון מכתבי גבייה, חשבונות חסרי שחר וכדומה. ברגע שקיבלתם פנייה כזו, אל תתעלמו ופנו לגוף ששלח אותה. מעבר לכך, בהתאם לתקנות, על הגוף הטוען לחוב לשלוח מכתב אזהרה לחייב וזאת לפני שהתחיל בהפעלת מנגנוני גבייה שונים. בכל מקרה, בהחלט ניתן לטפל במצב בו תיק הוצאה לפועל נפתח בטעות. כדאי לפנות לעורך-דין המנוסה בתחום הגבייה, מוקדם ככל האפשר.

מלבד סגירת התיק, רצוי גם לתבוע פיצוי בגין הנזק שנגרם בשל ההליך המיותר והרשלנות של הגוף הטוען לחוב. בהחלט ניתן לתבוע פיצוי לא רק על הנזק הממוני, אלא גם פיצוי בגין נזק לא ממוני (כלומר, עוגמת הנפש שנגרמה לאזרח עקב ההליכים השגויים). על פי רוב, כשמדובר במקרה ברור של טעות, בתי המשפט נוטים לקבל את הטענה להתנהלות רשלנית, בעיקר מכיוון שמדובר במנגנון שהפעלתו דורשת זהירות רבה.